Noticias

L’ICAV i l’UPV signen el conveni per a universalitzar les sentències amb lectura fàcil

upvconvenio

La presidenta de la Fundació D. Eduardo Calabuig-ICAV i degana de l’ICAV, Auxiliadora Borja i el rector de la Universitat Politécnica de València, José Capilla, han signat el conveni que permet desenvolupar el projecte d’universalització de sentències judicials amb lectura fàcil. L’objectiu d’aquest projecte és facilitar l’accés a la justícia a les persones amb discapacitat fent que les sentències siguen adaptades per a facilitar la seua comprensió.

Ara com ara, el nombre de pronunciaments amb lectura fàcil és de tan sols 66 en Espanya, amb el perjudici que açò suposa per a un col·lectiu que pot tenir més dificultats a l’hora d’entrendre’ls. Aquest novedós projecte de adaptació de sentències judicials utilitza la Intel·ligència Artificial amb tècniques basades en machine learning, per a aconseguir un dels objectius en línia amb la nova Llei 8/2021 consistent en utilitzar un llenguatge clar, senzill i accessible dins del sistema de suports que es proposen en la norma per a eliminar la incapacitació jurídica a la que es veuen sotmeses les persones amb discapacitat.

El treball realitzat fins al moment com a prova de concepte, similar a una prova clínica, ha funcionat molt bé i es donarà a conéixer durant el Seminari “La nova configuració de la discapacitat en l’ordenament jurídic” que se celebrarà en l’ICAV els pròxims 2 i 3 de juny. També s’explicaran els següents pasos d’aquest projecte, que té com objectiu final el d’aconseguir ser útil i autònom, fent possible que les sentències amb lectura fàcil no es reduisquen a una cosa tan testimonial sinò que realment apleguen a significar un avanç en la consecució dels drets de les persones amb discapacitat.

En la signatura del conveni també han estat presents el president de la Secció de Dret de la Discapacitat de l’ICAV i impulsor del projecte, Antonio García, i la presidenta de la Fundación Espurna – dedicada a promoure la Integració socio-laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual- i una de les parts col·laboradores en el conveni, Rosario Sabater.

Aquest projecte ve impulsat per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València, des de la seua Secció de Dret de la Discapacitat, en coordinació amb la Junta de Govern del Col·legi, la Fundació Espurna i la Fundació D. Eduardo Calabuig-ICAV.